Search This Blog

Friday, October 22, 2010

Cum e sa ti-o tragi singur in cur. Si sa te miri.

Asta daca nu esti deja initiat in arta luatului in cur de bunavoie si stii cum e.
Daca nu stii, incearca urmatorii pasi simpli si vei cunoaste placerea:

1. Gaseste o firma la care iti doresti sa te angajezi.
Luam o firma internationala de IT care-si deschide birou in Romania. Poate are birouri si in India. Poate face investment banking software. Nu ar fi politic corect sa dam nume. Sa spunem doar ca ar putea avea sediul in Sema Park, poate la etajele doi si trei. Poate, nu garantez.
Sa spunem ca la HR au 3 fete dragute.
Sa ne imaginam ca CEO-ul, roman, este un domn ce ar intruchipa cu succes personajul arhicunoscut popular ca Bula. Sa presupunem ca el este foarte mandru ca se afla acolo si ca, dupa nivelul lui de cultura si educatie, e normal sa vorbesti cuiva pe un ton mai mult decat impertinent si nesolicitat de obraznic. Plus o idee de agramat, daca tot e sa o facem cum trebuie.

2. Aplica. (Stai infrigurat acasa in asteptarea raspunsului, viseaza, spera, iluzioneaza-te cu promisiunile unei cariere stralucitoare trasate de departamentul HR in job description si mai ales in denumirea postului)

3. Raspunde cand esti sunat. Accepta intalnire.

4. Prezinta-te la primul interviu. Da testul de aptitudini. Trece-l.

5. Prezinta-te la al doilea interviu, cu team manager-ul. Trece-l.

6. Prezinta-te la al treilea interviu, cu CEO-ul roman. O placere! Trece-l.

7. Accepta postul si oferta finala prezentata. Stabileste o data la care incepi.

8. Inceteaza sa mai cauti alt job.

9. Accepta sa vii sa semnezi contractul de munca, conform ofertei.

10. Ajuns la sediu pentru a semna contractul, nu da nici un fel de importanta continutului lui. Citeste suma bruta, asigura-te ca e conform ofertei.

11. Ignora cu desavarsire faptul ca la contractul cadru se adauga 2 anexe misterioase care nu sunt mentionate in contract ca fiind parti integrante si care tie nu-ti parvin ulterior semnarii. Trece cu vederea ca, din punct de vedere legal, anexele unui contract semnate la aceeasi data cu contractul vor fi mentionate in cadrul lui, si descris continutul lor ca atare.

12. Semneaza ca primarul contractul. Si anexele, ca Hei, iti vor da bani si te vor lasa sa lucrezi la ei! Au si La Fantana!! Si uneori iti dau si 3-in-1 d-ala cu lapte, baaa!
Ignora cu desavarsire prevederile anexelor care suna, in mare, cam asa:
- Societatea are in orice moment dreptul de a modifica oricare si toate atributiile postului, si va comunica o decizie in acest sens Angajatului. Angajatul va avea obligatia de a se conforma.
- Societatea are in orice moment dreptul de a reloca Angajatul catre orice alt oras sau tara, si va comunica o decizie in acest sens Angajatului. Angajatul va avea obligatia de a se conforma.
- Societatea va decide, 1 data pe an, daca si in ce masura Angajatului i se cuvine sa primeasca un bonus. Se mentioneaza in mod expres ca Angajatul nu are dreptul de a renegocia salariul.
Ignora cu desavarsire faptul ca, numai ca exemplu, in Codul Muncii, art. 39, lit. k), se mentioneaza clar ca Angajatul are dreptul la negociere colectivă şi individuală: Daca nu ma crezi, iaca.
- Societatea este unic proprietar asupra oricarei Realizari a Angajatului (se vor considera Realizari orice fel de creatii, inventii etc.), indiferent daca aceste Realizari au sau nu legatura cu activitatea Angajatului in cadrul Societatii. Angajatul are obligatia de a semna orice patent, delegatie, acte legate de folosinta Realizarilor, la cererea Societatii.
- Angajatul nu are dreptul de a se angaja in nici o alta activitate, indiferent daca este sau nu remunerata, fara acordul prealabil scris al Societatii.
si tot asa 4 pagini.

13. Nu, nu trage concluzia de bun simt cum ca prevederile astea nu ar fi de bun simt. Neaparat fii cat de bou poti si nu te simti abuzat. Nu calcula sub nicio forma ca asemenea prevederi contractuale sunt ilegale si iti rapesc drepturi fundamentale, pe care le ai prin esenta, ca om. Nu crede ca esti atacat, ca cineva incearca sa te faca sa semnezi si contractul de vanzare-cumparare cand iti cumpara sufletul. Si vrea si chitanta.

14. Nu presupune prin absurd ca Societatea, dat fiind faptul ca anexele put a ilegalitati si nu sunt mentionate expres in contractul cadru, va inregistra la ITM numai contractul cadru, pastrand pentru orice eventualitate anexele ca document semnat de tine si care iti va putea fi oricand imputat.

15. Apleaca-te capra, boule!
Si nu te mai mira niciodata de ce esti un inapt, un impotent si de ce tara asta a ajuns bataia de joc a tuturor. Noi si India, numai acolo se mai accepta cacaturile astea! Si numai boii ca tine creeaza situatii si imprejurari din care sufera intelectuali ca mine!
Nu te mai uita niciodata in jur cu dispret sau disperare. Tu ai creat ce e acolo. Din cauza inaptilor ca tine ajunge o tara sa fie de mana a treia. Din cauza ta politica se pisa pe tine, din cauza ta se scumpeste benzina, din cauza ta ti-a plecat gagica sa-l futa pe altu'!

De mentionat ca placerea deplina nu poate fi indeplinita decat cu urmatoarele conditii:
*Trebuie sa ai un soc de fiecare data cand realizezi ca viata ta e de cacat, sa te miri cand vezi ca tu si ai tai si prietenii tai sunteti niste ratati patentati si vietile voastre se rezuma la un salariu de 15 milioane si o serie nelimitata de abuzuri la care te expui inconstient, dar de bunavoie si pe care nu faci decat sa le tolerezi zilnic, ca sa mai faci loc sa te mai expui la cateva.
*Trebuie sa te miri ca oamenii sunt rai si faci cum faci si ei tot ti-o trag in cur. La facturi, la coada la paine, la liceu, la facultate, la primarie, la munca, in trafic, la film, in tramvai, la disco in Regie, la Kaufland. Desi tu nu faci nimic.

Si aici ai dreptul de a primi raspunsul divin, insotit fara gres de un fundal de "aaaaaaaaaaaaaaaaaaa" cantat de 100 de voci de ingerasi. Primesti raspunsul la intrebarea "de ce?":
Pentru ca esti un bou!
Sau o vaca!
Prostilor!

No comments:

Post a Comment